Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A walesiek nyitottak a menekültek befogadására

A walesi modell már gyorsan terjed. Először a szigetországban “hódíthat”, utána pedig a tervek szerint már máshol is a világon. A kezdeményzésnek a háborús övezetekből érkező menekültek segítése és integrációja a célja.  

A walesiek nyitottak a menekültek befogadására
Menekültek a görög Leszbosz tengerparján. (Kép: WM Commons)

Segíteni? Igen!

,,Nem tudom megoldani az egész szír krízist, de egy pár emberen ettől függetlenül tudok segíteni.”

– mondta Olwen Thomas, a walesi Pembrokeshire lakosa. Szavai bizonyára sokakat megérint, hiszen jelenleg a híradások nagy része ezzel vagy hasonló ügyekkel foglalkozik, már a migrációs krízis 2014-es kirobbanása óta.

Thomas az újonnan alapított Fishguard Refugee Szponzorcsoportnak a tagja. Ő és a csoport többi tagja voltak az elsők, akik az új angol menekültprogramra reagáltak Walesben, célul kitűzve a menekültek megsegítését. A programot Amber Rudd, brit belügyminiszter hirdette meg, aki maga mögött tudhatta az anglikán egyházfőnek, Justin Welby Canterbury érsekének támogatását is.

Így segít a jólelkű csoport

A helyi csoport legfőképpen a menekültcsaládok segítését célozza meg, Ez a gyakorlatban az Egyesült Királyságba való integrálódás támogatását jelenti. Ez magába foglalja a lakhatás keresésében való segítséget, orvosi ellátás biztosítását és az angol nyelv elsajátításához szükséges eszközök, tudnivalók rendelkezésre bocsátását.

Terjeszkednek is már, Angliában is vannak képviseleteik, a többi walesi központ után. A kezdeményezés ötletét egyébként egy sikeres, kanadai menekültsegítő modell adta, ami 1979-ben az ottawai  polgármesternő, Marion Dewar segítségével több mint 4000 menekült letelepedését segítette.

Hódít a segítség szemlélete

A tavaly létrehozott Open Society Foundations Global Refugee Sponsorship kezdeményezése már az Egyesült Királyságban is hódít, hiszen nemrég rendezték meg az egy hetes ,,roadshow”-jukat Anglia és Wales különböző nagyvárosait útba ejtve. Több parlamenti képviselő, miniszter és más köztisztviselő is részt vett a kampányban.

Így nyilatkoztak a walesiek az új programjukról, amivel a menekültek megsegítését tűzték ki célul:

Chris Clements, a Social Finance UK igazgatója, amely szintén támogatja a kezdeményezést. Megjegyezte, hogy a “hagyományos” menekültek letelepítésének folyamatában komoly hiányosságai vannak az Egyesült Királyságnak. Ugyanis eddig sok menekült családot hagyott magára, akiknek küzdelmes volt az új környezethez való alkalmazkodás. Ez viszont magas munkanélküliséget, depressziót, stresszt és más problémákat eredményezett.

Clements elmondta: a program “lehetővé teszi a helyi lakosok számára, hogy felelősséget vállaljanak a menekült családok sikeres letelepítésében. Támogathatják a családokat abban, hogy újjáépítsék az életüket.”

Szólj hozzá