Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Zaja Kitty: Az én álmom az, hogy kutyaszánon állhassak 5 napig a -33 fokban

Magyar lányt juttathatunk ki a lappföldi kőkemény jeges küzdelemre. Ha elegendő szavazat érkezik a fiatal, de annál erősebb lányra, Zaja Kittyre, akkor ő képviselheti a a közép-kelet-európai régiót és egyben Magyarországot is a világ egyik legkeményebb versenyén! Szavazzatok rá, nekünk, nektek csak egy kattintás, neki viszont az egész életet, az álmait jelenti!

...

Zaja Kitty: Az én álmom az, hogy kutyaszánon állhassak 5 napig a -33 fokban Kép: Zaja Kitty Facebook
Zaja Kitty: Az én álmom az, hogy kutyaszánon állhassak 5 napig a -33 fokban

Zaja Kitty: Az én álmom az, hogy kutyaszánon állhassak 5 napig a -33 fokban

A zarojel.hu népes olvasótábora most 1-1 kattintással, néhány másodperc alatt teljesítheti egy kőkemény fiatal lánynak az élete álmát:

 

http://polar.fjallraven.com/contestant/?id=15

 

Zajai Kitty megállás nélkül azon dolgozik és azért küzd, hogy ő legyen az az egyetlen személy, aki a világ egyik legkeményebb versenyén, az embert próbáló  300 kilométeres kutyaszánhúzó túrán a közép-kelet-európai régiót képviseli.

A Fjällräven Polar 2018 nem hiába a világ egyik legkeményebb versenye, egy olyan jéghideg kaland, amelyre hétköznapi emberek nevezhetnek és ahol szánhajtóként kell megküzdeni a távolsággal, a zord időjárási körülményekkel és önmagunkkal is.

Nem csupán Fjällräven Polar 2018 a kőkemény, hanem az oda való bejutás is. A közel-kelet európai régiót csupán egyetlen személy képviselheti. Az jut ki, aki a legtöbb szavazatot kapja, a feladat tehát már a kihívás előtt is óriási.

Zaja Kittynek ez nem verseny lenne. A zarojel.hu-nak adott interjújában olvasóink közelebbről is megismerhetik a különleges fiatal lányt:

Tavaly jelentkeztem erre a túrára, ami elviekben egy “ingyenes” szánhúzó túra Norvègiàban. A szponzor nem más, mint a Fjallraven nevezetű ruházati cég.  A kaland pedig a Fjallraven Polar. Nem igazán mondanám versenynek, hiszen az ott résztvevők nem versenyeznek egymással, a verseny fogalma inkább a kijutásra érvényesül, ugyanis régiónként 1 ember juthat ki, aki a legtöbb szavazatot kapja.  Továbbá egy jelentkező pedig a zsűri döntése alapján.  A jelentkezési feltételben igaziból csak annyi van kitűzve, hogy a jelentkezőnek 18 éven felülinek kell lennie. Semmilyen előképzettség nem szükséges.

 – Miért fontos neked, mit jelent(ene) számodra ez a kihívás?

– Idén volt szerencsém részt venni a Fjallraven Classic ( 110km-es vándortúra) ahol sok minden letisztázódott bennem. Hogy ki is vagyok valójában, milyen értékeim vannak és miben szeretnék jobb lenni. 

A Classic túra alatt gyaloglás közben volt időm elmélkedni, ami nagyon nagyon kellett már nekem.  Sosem találtam igazán a helyem, örökmozgó vagyok, szeretném magam kipróbálni nehezebb élethelyzetekben, illetve a túrához hasonló módon kiszakadni a hétköznapokból és kicsit gondolkodni.

Miért pont ez az álmod, hogy kijuss a versenyre?

–  A családom 1989 óta tenyészt huskykat, így a kutyák iránti végtelen szeretet adott. Nálunk mindig a kutya volt a prioritás. Ők vacsoráztak először és valóban több kutyakiállításon voltam a hétvégéken mint szülinapi zsúrokba, vagy épp bandázni a parkban. Fiatalkoromban volt kutyaszánunk is, amikor nagy hó volt befogtuk a kutyákat és számoztunk. Imádtam és ők is imádták. Talán ekkor szerettem bele a szánhúzásba. 
Most pedig az a cél, hogy ne csak a rét végéig meg vissza szánozzak, hanem kint is töltsek 5 napot a szabadban és együtt dolgozzak a kutyákkal.

–  Ha kijutnál mit jelentene számodra? Kalandot, célt vagy az álmaid beteljesülését és miért?

Ha kijutnék, az egy visszacsatolás lenne számomra afelől, hogy ha tényleg valamiért igazán keményen megdolgozunk, legyen az bármi ( nekem jelen esetben a kutyaszánozás) akkor az valóra válik. Tavaly nem jutottam el a túrára és 1 évig tényleg, minden egyes nap eszembe jutott az, hogy nekem ezt át kell éljem, ki kell próbáljam és el kell érjem. 

1 év alatt sokat változtam és változtattam, ez a túra pedig csak pont lenne az i-re, hogy bebizonyosodjon az, hogy az álmainkat tényleg csak mi tudjuk megvalósítani, mondjon bárki bármit.

 – A kutyák szeretete hol, hogyan és mikor kezdődött?

– Anyukám egy képeslapot kapott 88-ban amin szánhúzók voltak. Neki akkor “kattant” be valami és döntötte el, hogy élete végéig huskykkal akar foglalkozni. 

Természetesen nem a tenyésztésből élünk, csak hobbi szinten “űzzük” a tenyésztést. Ebből következik, hogy a nővérem és én is “akarva akaratlan” kutyások lettünk. Kutyás volt a tolltartónk, a táskánk, egymással kutyafajta kvízt játszottunk. Egy szó mint száz, nálunk a kutyák iránti szeretet és tisztelet gyerekkorunkban alakult ki.

– Mit kell tudni a versenyről? Milyen körülmények várnak rád?

– 330 km kutyaszánon, -30-33 fokban, illetve sátorban alvás. Ez így leírva tényleg nem egy leányálom, de kárpótol a havas táj és a sarki fény.  A túra 5 napos, 4 éjszaka, amiből hármat sátorban, egyet pedig a szabad ég alatt töltenek el a résztvevők.

Szerinted mi (lenne) a legnehezebb feladat a verseny során? Tudsz-e bárhogy készülni rá?

– Erre nem igazán lehet szerintem felkészülni. Lelkileg biztos nem. Fizikailag ha valaki jó kondiban van, az nyilván nagy előny 🙂 Én heti 2-3x futok Szentendrén, illetve TRX órákra járok munka előtt vagy után heti négyszer. A legnehezebb, hát nem is tudom…  Erről olyan jó lenne majd inkább utána mesélni, ha kijutok, el fogom mesélni…

– Ha kijutsz mit vihetsz, mit viszel magaddal? Mire van szükséged a verseny alatt?

 – A túrában épp ez az izgalmas. A cég mindent biztosít a résztvevőknek. Talán az időpont előtt 1-2 héttel kapsz egy emailt a repülőút foglalásról… és nagyjából ennyi 🙂 Tisztálkodási szerek illetve minimális saját ruhát persze vihet az ember, de a túra folyamán minden eszközt ruhát biztosítanak a résztvevőknek. 

Ezek a kutyák “hajthatatlanok”.

Fogathajtóként a te dolgod, hogy figyelj a kutyáidra és észrevedd, ha valami nincs rendben. A kutyák ha te nem állítod meg őket, lényegében kifulladásig futnak. Úgy gondolom, hogy a kutyákkal való bánásmód és a tisztelet megadása nagyon fontos nem csak ott Norvégiában, hanem a világ összes pontján. Semmivel sem kevesebbek, vagy “értéktelenebbek” mint mi emberek. Sőt…  én sokszor érzem azt, hogy talán a kutyáim értenek meg a legjobban. Csak azzal, hogy hallgatnak… bár egyszer olyan jó lenne ha csak 1 percet tudnék beszélni velük…

Fogathajtóként az együttműködésen van a hangsúly. Fejtette ki Zaja Kitty a zarojel.hu-nak.
Ez azt jelenti, hogy igenis a dombon felfele a szán mögött futsz és tolod te is a szánt, hogy a kutyáidnak segíts. Ott te semmivel sem vagy több vagy kevesebb mint ők.  Sem ott, sem máshol.

– Üzenj kérlek valamit a zarojel.hu olvasóinak, miért támogassanak téged abban, hogy elérhesd ezt az álmodat?

– Arra kérem az olvasókat, hogy csukják be a szemüket és gondoljanak a gyerekkori álmaikra. Arra, hogy tűzoltók lesznek… Hogy családanyák lesznek. Hogy eljutnak Ausztráliába, vagy, hogy delfinekkel úsznak. Gondoljanak arra, hogy ezt az álmot nem hagyhatják veszni, és valóra kell válnia! Én is így érzek, csak  az én álmom az, hogy kutyaszánon állhassak 5 napig a -33 fokban. 

Mindenkinek más álma van, ez tény.

Viszont az álmom csak akkor válhat valóra ha támogatókat toborzok és összefogásra buzdítom az embereket..  🙂 Ha egyetlen egy kattintással segíthet, egy “idegenen” hogy közelebb legyen az  álmához, megtenné? 😉 

Ha igen, szavazni itt tudsz:

http://polar.fjallraven.com/contestant/?id=15

Fogjunk össze!
Nekünk, nektek csak egy kattintás, de Zaja Kittynek ez az életet, az álmai beteljesülését jelenti!

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “Támogatom!” gombra.

Szólj hozzá