Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Zalaegerszegen a fortélyos félelem az úr

” Mi lett belőled, nézz a tükörbe hátha még sikerül
Mert nem lesz annak jó vége ki a korpa közé kerül
Térj eszedre, józanodj ki amíg még lehet
És mentsed meg az örök tűztől a lelkedet!”

 

/Bródy János dalszövege/

 

Portálunk is többször írt arról, hogy a zalaegerszegi fideszes városvezetés nem tartja kívánatos személynek a megyeszékhelyen Alföldi Róbert színész-rendezőt. Alföldi álláspontját már ismertettük, most kedves olvasóink elolvashatják, a civil szervezők véleményét is, akik szerették volna, hogy –a tiltás ellenére–Alföldi gondolatait a művészetről, a kultúráról az egerszegiek megismerhessék. Tudjuk, próbálkozásuk megbukott azon, hogy a városban nem találtak olyan alkalmas helyet, amely tulajdonosa vállalta volna, hogy bérbe adja a helyiséget. Talán ha –a Fidesz számára kedves —Bayer Zsolttal, netán Kerényi Imrével, netán Szili Katalinnal próbálkoznak, valószínűleg könnyebb dolguk lett volna.

Egy beszélgetős talkshow

A  szervező csapat nyílt levelében arról írt, az elmúlt két hétben is volt olyan esemény – az Elios szavazás után nem sokkal – ami borzolta a kedélyeket  Zalaegerszegen. Egy beszélgetős talkshow vendégének a város egyik közművelődési intézménye Alföldi Róbertet hívta meg. A programot azt követően,  amikor a jegyeknek már közel 80 %-át eladták, technikai okok miatt váratlanul lemondták:

 ” A lemondás politikai felhangot is kapott, mert állítólag arra közvetlenül az után került sor, hogy X.Y. képviselő, aki egyben a kormányzó párt következő ciklusra szóló képviselő jelöltje is, látogatást tett az intézményben.”

A nyilvánosságra hozott levél szerint  látva, hogy milyen sok embert foglalkoztat ez az ügy, illetve milyen sokan írnak arról, miszerint a történtek ellenére is szívesen látnák Alföldi Róbertet, egy színházi esten történt beszélgetésen fogalmazódott meg, ha ekkora az igény szervezzék ezt meg magánkezdeményezésként, magánrendezvényként, csak úgy virtusból, kihívásnak tekintve a feladatot:

 ” Körvonalazódtak a feladatok; beszéljük meg a művésszel vállalja-e, keressünk rá helyiséget, tervezzük be a költségeket, nyilvánosság előtt szervezzük a hallgatóságot, teremtsük meg a technikai feltételeket, készíttessük el a meghívókat, gondoskodjunk a biztonságról, stb. 
Volt még két etalon amit követtünk. Az egyik az, hogy az eredetileg szervező intézményt az eredeti esten közreműködőket nem vonjuk be, mert nem akarjuk őket kellemetlenségnek kitenni. A másik pedig az, hogy az általunk szervezett estből nem csinálunk politikát és ott nem lesz politika. Vendégünknek is ez utóbbi volt a kívánsága és ezért ezt örömmel vállaltuk is.”

Zalaegerszegen a fortélyos félelem az úr
Zalaegerszegen a fortélyos félelem az úr

Spontán szerveződés

A  csoport spontán szerveződni kezdett, volt aki a szervezést, más a kommunikációt, megint mások a vendéggel való kapcsolattartást, a Zalaegerszegre való leszállítást, a technikai feltételek kialakítását, a bürokráciában való eligazítást, a meghívók elkészítését vállalták névvel vagy név nélkül:

”  Szépen haladtunk, a vendég vállalta, találtunk beszélgető partnert is, megvolt az időpont, nyomdába került a meghívó és ami a legfontosabb, elvileg megvolt a helység is, legalábbis bírtuk előzetes igenlését annak a vendéglátó egységnek ahol a rendezvényt megtarthattuk volna.” 

A szervezésnek lendületet adott a hét közepén  sajtóban megjelent cikk is, melyben egyrészt cáfolták a cenzúra meglétét, másrészt pedig kifejeződött benne az is, hogy a város nyitott a kritikus hangok előtt is. Mindezt  a város vezetője a közgyűlésen nyilvánosan  meg is erősítette. Majd jött a hideg zuhany, a keserű ébredés a kis magyar valóságra:

“… az addig mindig udvarias vendéglátós középvezető /akiről később állították, hogy bátorságának alapja a városi pártvezetőségi tagság/, udvariatlanul durva és nyíltan fenyegetőző volt, bár elmondtam, nincs politikai tartalom és azt kerülni is kívánjuk, ez nem számított és az sem, hogy hivatkoztam a percekkel előbb elhangzott és a városi televízió által közvetített városvezetői szavakra, de ez semmit nem jelentett. Előbb szóban, majd telefonon és újra telefonon megtagadták a helyiség biztosítását, nyíltan kimondva, hogy az ebben a kérésben nem számít, mit mond a városvezető, ő nem tényező, szavai indifferensek, a letiltás „magasabb helyről érkezett”.”

Mivel sok-sok igénylő jelentkezett ezért még próbáltak  helyiséget találni, ahol az eseményt megfelelő körülmények között meg lehetett volna rendezni:

” Nem sikerült és be kellett látnunk, hogy hiába akartuk mi mindezt politikai mentessé tenni és csupán csak az élményt megélni, ha akad olyan politikai tényező amelyik Hódmezővásárhelyt követő zavarában és félelmében ostoba túlzásokra is képes és számára már az is durván politika, ha egy értelmes ember csupán csak jelen van és szavaira sokan kíváncsiak. Fullajtárjaik pedig – ezt megtapasztaltam – harcos hevületünkben túlteljesítésekre is képesek. 
Be kellett látnunk, hogy a mostani egyoldalúan túldimenzionált időben Alföldi Róbert jelenléte provokációkat is kiválthat és ettől pedig Őt nem tudnánk megvédeni.
Emiatt, nem magunkat féltve, a művész iránti tiszteletből, őt óvva, fellépését a mai nap lemondtuk.”

A civil csapat nem mondott le végleg az Alföldivel való találkozóról:

” Egyben vállaljuk, hogy egy nyugodtabb későbbi időpontban őt városunkba ismételten meghívjuk, miután erre az ő ígéretével bírunk.”

A szerkesztőség minden tisztelete a bátor szervezőké. Szomorú, hogy 2018-ban, Európa közepén, egy demokratikusnak mondott országban a hatalom meg tud akadályozni egy neki nem tetsző kulturális eseményt. Zalaegerszegen nemcsak az utcákon van sötétség, a városvezetők gatyája is teli van, félnek attól, hogy a tartóik megvonják a támogatást, elzárják a mutyik lehetőségét biztosító pénzcsapokat. Mintha a sötét középkorban, a feudalizmusban élnénk. A gondolkodó emberből fél a hatalom, mint a tűztől. Itt az Ideje megszabadulni Orbántól és szervilis hűbéreseitől.

...

Szólj hozzá