Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Zoltan’s Little Hungary – egy éves az egyedülálló vietnami magyar étterem

Nyilván minden turista úgy van vele – kivéve a megátalkodott finnyásokat (bocs!) –, hogy ha idegen tájakra téved, megkóstolja a helyi ízeket. Én is így vagyok ezzel (bár a sült rovarok vonatkozásában lennének fenntartásaim), és ha nem is mindig és mindent, de a helyi specialitásokat szeretem kipróbálni. Érdekesek a szomszédos országok konyhái is, de az igazi kulináris izgalomba akkor esik bele az ember, ha minél messzebbre veti a szerencséje. A szusi, a sashimi már itthon sem újdonság. Ha viszont már a Távol-Keleten túl vagyunk a pho-n, a chao-n, vagy a che-n, és mindenféle rovaron, a gyomrunk már vágyna egy jó kiadós marhapörköltre galuskával. Nos, ezt például Vietnamban könnyen megkaphatjuk. Csak Nha Trang városába kell elmenni, ugyanis ott működik egész Vietnam egyetlen magyar étterme, a „Zoltan’s Little Hungary”. Pont egy éve nyitott ki.

Zoltan’s Little Hungary – egy éves az egyedülálló vietnami magyar étterem
Kizárólag eredeti magyar ételek szerepelnek az étlapon (forrás: Facebook/ZLH)

Egy álmait kergető zsaru messzire ment

Közzétette: Zoltan Nemeth – 2017. július 8.

A tulajdonos, az igazgató, a séf, a főpincér mind egy személyben Németh Zoltán. Honfitársunk az álmát tudta megvalósítani a távoli vidéken. Ide viszont egy elég kalandos, kacskaringós út vezetett. Az egykori pesti zsaru (járőr, majd nyomozó) megelégelte addigi életét, és elindult álmai után. Először Horvátországig ment, ahol elvégezte a búvártanfolyamot. Pár év után ugrott egy nagyot, és Egyiptomba költözött, ahol merülésvezető búvárként turisták százainak mutatta meg a tenger csodálatos világát. Pont az „arab tavasz” kezdetén költözött át Kambodzsába, ahol folytatta a búvárkodást.

Közzétette: Zoltan Nemeth – 2017. július 8.

Még egyiptomi évei alatt jött rá, hogy sohasem fog visszaköltözni Magyarországra. Úgy emlékezett vissza, hogy amikor hazalátogatott egy zord decemberi napon, a szupermarketben akadt dolga. Ahogy vásárolgatott, azt vette észre, hogy „nincs élet az emberek arcán”. A téli időjárás is megviselte, és komoly depresszióba esett. Rájött, hogy ez már nem az ő otthona. Két éve adta el az addig bérbe adott budapesti lakását, és csak 2-3 évente látogat Magyarországra, rövid időre.

A Távol-Kelet, pontosan Kambodzsa már több, mint húsz éve belopta magát a szívébe, amikor egy ENSZ-misszió során ott járt. A multikultúra, az utánozhatatlan ázsiai életforma, és a helybéliek mindennapjai nagyon megfogták. A buddhizmus sem hagyta Zoltánt hidegen, a bölcseleteit mindennapjai részévé tette. Talán nincs nap, hogy a Facebook-oldalán ne osztana meg egy bölcs útmutatást, jól feladva nekünk, itthoniaknak a leckét. Hiába volt minden igyekezete, Kambodzsában nem tudott éttermet nyitni, viszont jókor jött egy ajánlat. A vietnami Nha Trang tengerparti városában kínáltak neki egy búvárvezetői állást, amit el is fogadott. Így aztán a nyolcezres városban telepedett le, és ott sikerült elérnie az álmát.

Igazi Hungarikum a Távol-Keleten

Mindenféle vendéglátóipari előélet nélkül döntött Zoltán úgy, hogy más nemzetek konyhája mellett meghonosítja a magyar ízeket. A bürokráciával vívott harcai után tavaly február 28-án jelentette be Facebook-oldalán, hogy megnyitja a város első és egyetlen eredeti magyar éttermét, a Zoltan’s Little Hungary-t. Később kiderült, hogy nem csak a város, hanem az egész ország egyetlen magyar éttermét vezeti.

With some friends ! 🙂

Közzétette: Zoltan's Little Hungary – 2017. július 20.

Az étterem egy igazi kis retro magyar paradicsom. A fapadok, a kockás abroszok, a dekoráció mind a szülőhazát idézi. A bejárattal szemben a főfalon mi más is lehetne, mint a címeres magyar zászló. És a repertoár is magáért beszél, vagy ahogy Zoltán fogalmaz:

“Csakis magyar ételeim vannak: parasztrántotta, tojásos lecsó, sertés- és marhapörkölt vagy gulyás, csirkepaprikás és persze az elmaradhatatlan lángos. A receptjeim nagy része a szüleimtől, nagyszüleimtől származik.”

A gulyás, a pörkölt galuskával, és a lángos fogy leginkább. Az alapanyagokat mind frissen, a helyi piacról szerzi be. Vannak viszont pótolhatatlan dolgok: a fűszerpaprikát itthonról viszi magával, ahogy a Vegetát is. Talán a legérdekesebb az, hogy azon a tájon nem ismerik a tejfölt (ami pedig nélkülözhetetlen). Mivel az egyedi tejtermék kiszállítása szinte lehetetlen, hát azt bizony Zoli maga állítja elő, helyben.

Közzétette: Zoltan's Little Hungary – 2018. február 2.

Kedd kivételével egész héten át a reggeli bevásárlástól az esti zárásig végigdolgozza a napot. Vannak helyi törzsvendégei, de a turisták is betérnek hozzá. Persze magyarok is, bár érthető módon ők nagyon kevesen vannak. Az egész napos rohanás mellett azért van ideje arra is, hogy a vendégeivel egy jó magyar Unicum mellett elbeszélgessen. Kedden aztán neki is jár a pihenés: tengerpart, wellness, napozás, és az elmaradhatatlan esti kérdés: kígyó, vagy vaddisznó legyen a vacsora? Bármelyik is legyen, jó étvágyat hozzá, akárcsak a magyar ételekre vágyó összes vendégének!

...

Szólj hozzá