Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Zsarolóvírus támadta meg a brit kórházak informatikai hálózatát is

Pénteken több brit kórházat kibertámadás ért, amelynek során akadozott vagy teljesen leállt a számítógépes rendszerek működése, valamint a telefonszolgáltatás is megszűnt. Később megerősítették, hogy nemcsak Anglia volt érintett, a zsarolóvírus támadás valójában globális méreteket öltött.

Kamu email-címekről, akárki nevében lehetett szavazni a nemzeti konzultáció honlapján

Az első jelentések arról szóltak, hogy a támadás Nagy-Britannián belül Angliára korlátozódott, de péntek este az NHS egyes skóciai körzetei is jeleztek hasonló problémákat. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének tájékoztatása szerint az érintett kórházak felfüggesztették a nem sürgősségi problémával jelentkező betegek fogadását, és előre tervezett műtéteket halasztottak el. Több kórház maga állította le informatikai rendszereit, hogy megvédje adatbázisait a zsaroló vírussal történő behatolási kísérletektől. Sok körzeti orvos is arról számolt be, hogy nem fért hozzá betegei elektronikusan tárolt adataihoz, köztük az elvégzett vizsgálatok leleteihez. Az NHS szerint ugyanakkor nincsenek arra utaló jelek, hogy a kibertámadás elkövetői hozzáférhettek a páciensek személyes adataihoz.

Az NHS Digital szerint úgynevezett ransomware támadás történt, vagyis egy számítógépes zsarolóvírus terjedt szét, amelynek készítői pénzt próbálnak kizsarolni a felhasználóktól a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért (ransom angolul váltságdíjat jelent). A BBC értesülése szerint azonban a kibertámadás jeleit péntek estig 74 országban észlelték.

Hétvégén már több mint 150 országban rombolt a „WannaCry” zsarolóvírus – mondta a brit ITV-nek Rob Wainwright, az európai rendőrségként vezetője. Nemcsak egészségügyi intézmények, hanem például európai autógyárak is áldozataivá váltak a kibertámadásnak. Számos európai gyárában állította le a termelést a Renault a hétvégét végigtomboló zsarolóvírus miatt – mondta az Automotive Newsnak a francia vállalat szóvivője. A vállalat hivatalos közlése szerint náluk megelőző intézkedésekről volt inkább szó.

Zsarolóvírussal támadták a brit kórházak informatikai hálózatát is 3.

A megtámadott számítógépeken megjelenő üzenetek 300 dollárnak (230 fontnak) , bizonyos variánsokban 600 dollárnak megfelelő összeget követelnek a Bitcoin nevű virtuális valutában (85-170 ezer forint) a vírus által hozzáférhetetlenné vált adatok feloldó kódjáért.
A  brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) mai rövid Twitter-üzenetében  figyelmeztetett arra, hogy  fizetség esetén sem garantálja semmi, hogy a zsarolóvírussal végrehajtott támadás elkövetői valóban elküldik a feloldó kódot, amelyekkel ismét hozzáférhetővé válnak a zárolt adatok.

A zsarolóvírussal szemben kiadott figyelmeztetések és az óvva intések ellenére a BBC elemzése szerint hétfőig már 38 ezer dollárt (29.400 fontot) fizettek ki a kibertámadás „áldozatai”. Ha ez a fizetési hajlandóság megmarad a következő napokban a kibertámadás elkövetői az említett összeg többszörösét „söpörhetik be”, ugyanis 3 nap után a „váltságdíj” összege növekszik – írja a BBC News.

Ugyanakkor az Europol szóvívője ma úgy nyilatkozott, hogy Európában stabilizálódni látszódik a helyzet, és ez mindenképpen sikernek könyvelhető el a támadás megfékezésében. Köszönhető ez annak, hogy informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek a hétvégén hatásos, a zsarolóvírus elleni software-t dolgoztak ki, melynek segítségével a Windows alapú rendszerek védekezni tudnak a vírus ellen.

Szólj hozzá